De Vreugdehoeve is een biologische schapenmelkerij net buiten Zwolle. Het is een familiebedrijf waar de familie Van Assen met veel passie en toewijding werkt. Hier maken ze allerlei mooie producten van de melk dat de schapen geven. Kaas, ijs, kefir en zo nog veel meer. Bij de boerderij hebben ze een restaurant met lekkere gerechten, waarvan de ingrediënten natuurlijk grotendeels zelf geproduceerd zijn. Zeker een bezoekje waard. Dus dat heb ik dan ook gedaan en heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe de lammeren en schapen leven. 

 

De eerste indruk die ik kreeg was dat het een ruime stal was waar de schapen en lammeren verbleven. Elke schaap heeft zelfs nóg meer ruimte dan de biocontrole SKAL voorschrijft. Wanneer de grond buiten niet te zacht is kunnen de schapen naar buiten en hebben ze een groot weiland ter beschikking. Op dit weiland groeit veel klaver dat stikstof uit de lucht opneemt. Het voer dat de schapen krijgen is allemaal van eigen land of lokaal geproduceerd. Veldbonen, pompoenen, bieten en zo nog veel meer wat goed is voor de dieren. Geen mais, geen soja en dergelijke. 

Voor het vlees worden de melkschapen gekruist met een steviger ras, een Poll Dorset of een Suffolk. Dit proces gebeurt wanneer de schaap minder melk geeft. De lammeren worden op natuurlijke wijze geboren. De lammeren die hieruit voortkomen worden na minimaal een half jaar geslacht en betreffen geen zuiglammeren meer. Daarnaast zijn er ook de dubbeldoelschapen. Deze melkschapen worden pas geslacht nadat ze met pensioen zijn. 

Probeer een heerlijk stuk lamsvlees waarvan je weet dat de herkomst goed is. Lamsvlees zoals je waarschijnlijk niet eerder hebt geproefd. Ik heb gezien dat de dieren het goed hebben en zal ook zorgen dat elk stuk tot z'n recht komt. Ik werk alleen met hele dieren en haal de lammeren en schapen zelf op bij de boer. Geen massaproductie, maar met respect voor dier, mens en milieu.