Toen ik op zoek ging naar een varkenshouder voor mijn slagerij had ik eerlijk gezegd nooit gedacht dat zo'n initiatief als het Akkervarken zou bestaan. Ik kwam te vaak uit op 'biologisch' en '3 sterren beter leven', maar dit zat mij toch niet helemaal lekker. Maar het Akkervarken is echt heel bijzonder. Ze leven het hele jaar door buiten! Zo kunnen ze op natuurlijke wijze een dierwaardig bestaan lijden. Wroeten in de grond, zoals een varken het liefst doet. Ze vervullen tegelijkertijd een belangrijke functie in het landschapsbeheer doordat ze elke keer uit worden gezet binnen een natuurgebied. Ze eten onkruid met wortel en al op, creëren kale plekken in het bos waar zaden meer licht krijgen om te kiemen en ga zo maar door.
Willem en Claudia hebben de gehele levensloop van de varkens in eigen beheer. Van geboorte tot aan de slacht om zo een dierwaardig bestaan en vlees van goede kwaliteit te garanderen. In tegenstelling tot de reguliere varkenshouderij en ook veel van de biologische -en 3 sterren beter leven varkens waar de dieren maar zo'n 6 tot 10 maanden oud worden en heel snel groeien, worden de akkervarkens op een leeftijd van ongeveer 2 jaar geslacht. Het gewicht verschilt dan bijna niet met de varkens die niet zo oud mogen worden. Dit komt doordat ze langzaam en op natuurlijke wijze groeien.
Na mijn bezoek aan de boerderij kreeg ik natuurlijk een aantal stukken vlees mee om het te proeven. Dan kom je erachter hoe varkensvlees zou moeten smaken en hoe het eruit zou moeten zien. De kleur is donkerder dan regulier varkensvlees. De smaak is vol en de structuur is erg mals en sappig. Drie bijzondere rassen en elk met hun eigen kwaliteiten. Ervaar het zelf!
Wil je meer te weten komen over het Akkervarken, lees hierover op hun website.