Eytmaheert is een rustige en mooie boerderij in Noord-Drenthe vlakbij natuurgebied De Onlanden en het Leekstermeer. Een boerderij waarin kringlooplandbouw en natuurinclusiviteit centraal staan. Dit betekent dat de natuur ook baat heeft bij de manier van boeren. Een voorbeeld hiervan zijn de weidevogels. Deze waren nagenoeg verdwenen op de percelen van de boerderij. Nu is het weidevogelgebied bijna 27 hectare groot. Dit allemaal door onder andere extensieve landbouw, geen voer van buitenaf, geen kunstmest en door zeer behoudend te zijn met antibiotica. Alleen wanneer dit laatste noodzakelijk is. De koeien zijn dan ook volledig grasgevoerd.

 

Voor kalfsvlees heb ik gekozen voor deze boerderij. Hier groeien de kalveren op bij hun moeder. De boer weet van elk kalf wie bij wie hoort.  De stierkalveren blijven hun hele leven op deze mooie boerderij en kunnen naar buiten wanneer de grond niet te zacht is. Dit om de grond te behouden en de dieren te behoeden voor blessures. Geen praktijken zoals in de reguliere kalversector met een speciaal dieet om het vlees blank te houden. Dit doen zij door het ijzergehalte in het bloed laag te houden. Alleen maar omdat de consument blank kalfsvlees associeert met mals kalfsvlees van jonge kalveren. Iets wat verzonnen is door de industrie zelf. De kalveren op boerderij Eytemaheert leven bijna 2 keer zo lang als kalveren in de reguliere sector. Het vlees is mooi rood van kleur en afkomstig van gezonde kalveren.

Deze runderen zijn van het ras Groninger Blaarkop. Het is een eeuwenoud en authentiek Nederlands runderras. Het is een dubbedoelras. Dit betekent dat de koeien én voor melk en voor vlees gehouden kunnen worden. Extra duurzaam dus. Deze blaarkopkoeien worden op verschillende plekken in en rondom de Onlanden gehouden. Daarnaast lopen ze rond op landgoederen van Natuurmomenten in Paterswolde. Ze genieten van april/mei tot oktober/november elke dag van de frisse buitenlucht en in de wintermaanden wanner het weer het toelaat.

De Groninger Blaarkop is een natuurlijk ras. Ze zijn dus niet doorgefokt voor het vlees of voor de melk. Helaas betreft het wel een bedreigd ras. Door vlees en zuivel van deze runderen te consumeren helpen we dit ras in stand te houden. Gelukkig zie je ze steeds meer op het land. Een prachtig runderras met een mooi leven. Dat proeft u terug in het vlees.